OFFICIAL WEBSITE - Mislav Gjurić
NEWS
 

 

PARALIZA FACIJALISA
TUMORI UHA I TEMPORALNE KOSTI
- KARCINOM UHA I TEMPORALNE KOSTI
- PARAGANGLIOM TEMPORALNE KOSTI (GLOMUS TUMOR)
- TUMORI SLUHOVODA I PONTOCEREBELARNOG KUTA
- TUMORI VRŠKA TEMPORALNE KOSTI
AKUSTIKUSNEURINOM
MENIEREOVA BOLEST
KLJENUT LIČNOG ŽIVCA
(Paralysis nervi facialis)

LIČNI ŽIVAC (Nervus facialis, n.VII) – sedmi moždani živac koji se anatomski dijeli na 3 dijela:

 1. endokranijalni - dio živca unutar lubanje
 2. intratemporalni - dio živca unutar sljepoočne kosti
 3. ekstratemporalni- dio živca na licu i vratu.

Inervira mimičnu muskulaturu jedne polovine lica; suznu žlijezdu, podjezičnu i podčeljusnu žlijezdu slinovnicu; prednje dvije trećine jezika; dio kože uške i zvukovoda.

Kljenut ličnog živca dijelimo na:

 • CENTRALNU - nastaje zbog oštećenja supranuklearnih putova i jezgre facijalisa u mozgu, bolesnik može naborati čelo, a liječenje pripada u domenu neurologa.
 • PERIFERNU - oštećenje živca na izlasku iz mozga do njegovog završetka na licu, bolesnik ne može naborati čelo, a dijagnostika i liječenje pripadaju u domenu otorinolaringologa.
  NEPOTPUNU (Paresis n. facialis)
   POTPUNU (Paralysis n. facialis)

Stupanj oštećenja ličnog živca se opisuje indeksom po House-Brackmannu od I-VI (I – normalna funkcija živca, VI - paraliza)

UZROCI PERIFERNE KLJENUTI:

 • VIRUSI - najmanje 60-70% kljenuti je uzrokovano virusnim upalama od kojih je najčešći uzročnik virus Herpes simplex tip I i  herpes zooster oticus (sindrom Ramsey-Hunt). Ostali uzročnici su virusi Coxackie, Epstein-Barr, Parotitis, Influenza itd.
 • BAKTERIJE - u tijeku akutne ili kronične upale srednjeg uha, Lyme borelioze - bolesti koju prenose krpelji, tuberkuloze, botulizma itd.
 • OZLJEDA - sljepoočne kosti, baze lubanje, lica, barotrauma, operacija.
 • TUMOR - mozga, baze lubanje, uha, ličnog živca, doušne žlijezde slinovnice, kože.
 • SISTEMSKI - u sklopu šećerne bolesti, trudnoće, hipertenzije.
 • ODREĐENE NEUROLOŠKE, AUTOIMUNE BOLESTI I TOKSIČNA OŠTEĆENJA, RIJETKI SINDROMI kao npr. Melkersson-Rosenthal, nasljedna povratna paraliza itd.

BELL-ova (idiopatska) kljenut – periferna kljenut ličnog živca nepoznate etiologije.
Karakteristike: jednostrana, iznenadna, periferna, nepotpuna ili potpuna.
Dijagnoza Bell-ove klijenuti se postavlja samo nakon što se isključe mogući uzroci.
Povećan rizik kod trudnica, dijabetičara, te učestalost raste s dobi.

KLINIČKA SLIKA PERIFERNE KLJENUTI:

 • Asimetrija cijele polovice lica (bolesnik ne može naborati polovicu čela, ne može u potpunosti zatvoriti oko, spušten mu je usni kut, nazolabijalna brazda nije izražena)
 • Suhoća i pečenje u oku, pojačano suzenje
 • Teškoće pri žvakanju, osobito pri uzimanju tekućine koja curi kroz mlohavi usni kut
 • Poremećen osjet okusa
 • Smanjena sekrecija sline, suhoća usta
 • Hiperakuzija (neugodna glasnoća i šumovi u uhu)

LIJEČENJE:
Provodi se prema preporuci otorinolaringologa. Ovisi o uzroku koji se utvrđuje pregledom i dijagnostičkim testovima koji upućuju na težinu i mjesto oštećenja živca. Obzirom da su virusne upale najčešći uzročnici kljenuti uobičajeno se primjenjuju lijekovi iz grupe kortikosteroida i antivirotici. Liječenje treba započeti odmah, a u slučaju teže kliničke slike (Herpes zoster) indicirano je bolničko liječenje i intravenozna terapija. Simptomatska terapija uključuje zaštitu oka umjetnim suzama i mastima za oko, te nošenje zaštitnih naočala odnosno zavoja. Moguća je primjena botulinum toksina i akupunkture. Primjena elektrostimulacije («liječenje strujom») je nepotrebna, dapače štetna, a kineziterapija (vježbe muskulature lica) dolazi u obzir tek kada započne oporavak živca.

Većina, oko 85% paraliza, se oporavi unutar 3 tjedna, a većina ostalih unutar 3-6 mjeseci. Kod paraliza koje nakon 3 tjedna ne pokazuju znakove oporavka ili se pogoršavaju otorinolaringolog će indicirati detaljnu dijagnostičku obradu koja uključuje elektromiografiju, magnetsku rezonanciju mozga, krvne pretrage itd. Kompjuterizirana tomografija (CT) je potrebna kada se sumnja na uzrok u tijeku intratemporalnog dijela živca.

 

Na temelju kompletne obrade bolesnika otorinolaringolog će odrediti daljnje liječenje i donijeti odluku o eventualno potrebnoj kirurškoj terapiji (dekompresija živca).

 
Slika 1.
prikazuje dekomprimirani živac u područja gangliona geniculi.Ukoliko je uzrok kljenuti ozljeda, tumor, kronična upala uha potrebno je kirurško liječenje.
 
Slika 2.
Tumor ličnog živca prikazan magnetskom rezonancijom
mozga nakon primjene kontrastnog sredstva.
 
 
Slika 3.
Kompjuterizirana tomografija baze lubanje prikazuje liniju prijeloma kroz sljepoočnu kost.